Toon Tekst
Toon Plaatjes

Tibet-Nepal

Dag-tot-dag beschrijving

De route voor 2018 wordt iets gewijzigd. De datum moet nog worden vastgesteld.

Aankomst in Chengdu

U wordt opgewacht door Fritz op het vliegveld. 's Middags is er tijd om in de stad rond te snuffelen. Erg leuk is het Volkspark, het Vondelpark van de stad. We slapen in een hotel in klassiek Chinese stijl.

Ochtendvlucht naar Lhasa

Ochtendvlucht naar Lhasa samen met Fritz. Verder kalm aan en de eerste verkenning van Lhasa. Het hotel ligt bij het oude centrum en het paleis van de Dalai Lama.

Dag in Lhasa

Een van de dingen die u niet mag missen is de Jokhang tempel. Van heinde en verre komen pelgrims hier om te knielen en biddend hun rondjes te lopen. Het is de heiligste tempel van Tibet.

Dag in Lhasa

In de zomer verbleef de Dalai Lama in het Norbulinka paleis, omringd door mooie tuinen. Het Sera klooster ligt aan de rand van de stad en was eeuwenlang een belangrijke school voor monniken. Elke middag verzamelen de leerlingen in de tuin om elkaar te ondervragen over de leer. Het is een fascinerend schouwspel.

Naar Ganden klooster

Het Ganden klooster ligt verschanst hoog op een berg buiten de stad. Na de bezichtiging rollen we de berg af en fietsen door de weidse vallei terug naar Lhasa. Er zijn 2 routes: met of zonder pasje.
Afstand: 60 km      
Pas: geen/ korte pas Lengte: 5 km Stijging: 200m; 4% Top: 3900 m

Dag in Lhasa

Vandaag bezoeken we Potala, het enorme paleis van de Dalai Lama dat boven de stad uitsteekt. Veel is in oude staat gebleven en her en der maken pelgrims hun offers.

Naar Chusul

Na alle highlights van Lhasa wordt het tijd om te gaan fietsen. Het is een lichte etappe: we volgen de Lhasa rivier stroomafwaarts naar Chusul. Hier is een eenvoudig guesthouse.
Afstand: 80 km
Pas: geen
Chusul: 3600 m boven zee

Naar Nangatse

We beginnen de dag met de lange, geleidelijke klim naar de Kamba-la pas. We laten de dorpen achter ons en zien de eerste herders met hun yak-kuddes. Vanaf de top is een prachtig uitzicht over het Yamdrok Tso-meer met zijn azuurblauwe water. We dalen af en volgen de oever naar Nangatse. Daar slapen we in een prima hotel.
Afstand: 75 km      
Pas: Kamba-la Lengte: 24 km Stijging: 1200m; 5% Top: 4800 m
Nangatse: 4450 m boven zee      

Naar Gyantse

We beginnen de dag met de Karo-la pas. De klim is heel geleidelijk. Na de klim gaat het langzaam omlaag met af en toe een stukje klimmen. Gyantse ligt in een mooie, groene vallei omringd door dorpjes en landerijen. Overnachting in een goed hotel.
Afstand: 100 km      
Pas: Karo-la Lengte: 29 km Stijging: 600m; 2% Top: 5050 m
Gyantse: 4050 m boven zee      

Dag in Gyantse

Het vriendelijke Gyantse is een mooie plek om uit te blazen van de eerste etappes. Hier gaat het leven zijn alledaagse gangetje.

Naar Shigatse

Een lichte etappe vandaag. De weg loopt door een groene vallei met bomen. Op de velden is het een drukte van belang: de akkers moeten ingezaaid. Shigatse is de tweede stad van Tibet. De accommodatie is dik in orde.
Afstand: 92 km
Pas: geen
Shigatse: 3850 m boven zee

Naar Resa

Vandaag een licht glooiende etappe door groen terrein. We slapen in een eenvoudig, Tibetaans guesthouse met 4 tot 6 mensen in een ruimte. Het eten wordt geserveerd in de gezellige gelagkamer rond de kachel.
Afstand: 97 km
Pas: geen
Resa: 4180 m boven zee

Naar Lhatse

De Tropu-la is een heel geleidelijke pas. Ook nu weidse valleien met veel landerijen en kleine dorpen. Lhatse is een bescheiden plaatsje met prima voorzieningen. We slapen in een hotel met mooie kamers.
Afstand: 54 km      
Pas: Tropu-la Lengte: 16 km Stijging: 360m; 2,3% Top: 4540 m
Lhatse: 3950 m boven zee      

Naar Baipa

We beginnen de dag met de hoogste pas van deze reis. Naarmate je klimt, wordt het landschap minder ruig en glooiender. De afdaling is lang en afwisselend.
Baipa is een heel klein plaatsje. We slapen in een prima hotel met mooie kamers.
Afstand: 83 km      
Pas: Gyatso-la Lengte: 25 km Stijging: 1220m; 5% Top: 5260 m
Shegar: 4150 m boven zee      

Rustdag; bezoekje aan Shegar

Een zestal kilometers van het hotel ligt Shegar, een eeuwenoud en levendig plaatsje. Boven de eenvoudige huisjes ligt het prachtige klooster tegen een steile berghelling aangebouwd.

Naar Mount Everest

We vertrekken vroeg om de zon te zien opkomen boven de Himalaya. Vanaf de Pang-la pas heeft u zicht op een hele rij achtduizenders. Na het ontbijt gaan we door naar Base Camp aan de voet van Mount Everest. Van hieruit vertrekken vele expedities naar de top.

Een deel van de route kan gefietst worden. We slapen in Base Camp, tenzij groepsleden last hebben van de grote hoogte (5150 m boven zee). In dat geval keren we terug naar Baipa.

Naar Tingri

Het is een korte, ontspannen rit. Het landschap wordt leger en desolater. In het dorp Tingri slapen we in een net guesthouse.
Afstand: 62 km
Pas: geen
Tingri: 4250 m boven zee

Naar Mingpo

Een lichte etappe door weidse valleien met hier en daar een kudde. Eenzame ruïnes herinneren aan strooptochten in vroeger tijden. Overnachting in een eenvoudig Tibetaans guesthouse.
Afstand: 60 km
Pas: geen
Mingpo: 4500 m boven zee

Naar Nyalam

Vandaag weer een mooie pas met zicht op een groot deel van de Himalaya. Hier begint de lange afdaling naar Nepal, tussen die enorme bergpieken door. Maar voor we de grens overgaan slapen we in Nyalam in een prima hotel.
Afstand: 91 km      
Pas: Lalung-la Lengte: 22 km Stijging: 530m; 2,4% Top: 5030 m
Pas: Tong-la Lengte: 8 km Stijging: 270m; 3,4% Top: 5140 m
Nyalam: 3750 m boven zee      

Naar Nepal; The Last Resort

Het wordt groener en groener als we afdalen door de kloof naar de grens. Bij Zhangmu wordt het landschap weidser en zien we Nepal onder ons liggen.
De grens is een drukte van belang met sjacheraars en Nepalese gelukszoekers. De weg wordt vlakker en we trekken onze eerste sporen in Nepal op weg naar The Last Resort.
Afstand: 56 km
Pas: geen
Last Resort: 1210 m boven zee

Dag in The Last Resort

Dit is een heerlijk plekje om uit te zakken en de kleuren van Nepal op te nemen.

Naar Nagarkot - nieuw hotel

Nepal komt nu in alle kleuren op ons af. We volgen een dal met links en rechts hoge rijstterrassen en kleine dorpjes. Halverwege gaat de weg glooien. Het laatste stuk gaat per bus naar Nagarkot, naar een prachtig gelegen hotel.
Afstand: 57 km    
Klim: 2,2 km Stijging: 100m; 4,5% Top: 800 m
Klim: 10,7 km Stijging: 310m; 3% Top: 920 m
Nagarkot: 2200 m boven zee    

Naar Kathmandu - nieuwe route

Via een sprookjesachtige route dalen we af naar Bhaktapur, de oude koningsstad. Na een kijkje in het prachtig bewaarde centrum gaat het via binnenweggetjes naar Kathmandu. We slapen in de wijk Thamel in een mooi hotel.
Afstand: 41 km
Kathmandu: 1300 m boven zee

Dag in Kathmandu

Kathmandu heeft veel bezienswaardigheden zoals Durbar Square en de Swayambuda tempel. Maar ook kunt u genieten van een koffie met een croissantje.

Vertrek

Helaas, het zit er weer op. U wordt met een auto naar de luchthaven gebracht.