Toon Tekst
Toon Plaatjes

Tibet-Nepal

Dag-tot-dag beschrijving

  • De startdatum is nog niet definitief
  • Deze beschrijving kan nog aangepast worden

Aankomst in Chengdu

U wordt opgewacht door Fritz op het vliegveld. 's Middags is er tijd om in de stad rond te snuffelen. Erg leuk is het Volkspark, het Vondelpark van de stad. We slapen in een hotel in klassiek Chinese stijl.

Ochtendvlucht naar Lhasa

Ochtendvlucht naar Lhasa samen met Fritz. Verder kalm aan en de eerste verkenning van Lhasa. Het hotel ligt bij het oude centrum en het paleis van de Dalai Lama.

Dag in Lhasa

Een van de dingen die u niet mag missen is de Jokhang tempel. Van heinde en verre komen pelgrims hier om te knielen en biddend hun rondjes te lopen. Het is de heiligste tempel van Tibet.

Dag in Lhasa

In de zomer verbleef de Dalai Lama in het Norbulinka paleis, omringd door mooie tuinen. Het Sera klooster ligt aan de rand van de stad en was eeuwenlang een belangrijke school voor monniken. Elke middag verzamelen de leerlingen in de tuin om elkaar te ondervragen over de leer. Het is een fascinerend schouwspel.

Naar Ganden klooster

Het Ganden klooster ligt verschanst hoog op een berg buiten de stad. Na de bezichtiging rollen we de berg af en fietsen door de weidse vallei terug naar Lhasa. Er zijn 2 routes: met of zonder pasje.
Afstand: 60 km      
Pas: geen/ korte pas Lengte: 5 km Stijging: 200m; 4% Top: 3900 m

Dag in Lhasa

Vandaag bezoeken we Potala, het enorme paleis van de Dalai Lama dat boven de stad uitsteekt. Veel is in oude staat gebleven en her en der maken pelgrims hun offers.

Naar Chusul

Na alle highlights van Lhasa wordt het tijd om te gaan fietsen. Het is een lichte etappe: we volgen de Lhasa rivier stroomafwaarts naar Chusul. Hier is een eenvoudig guesthouse.
Afstand: 80 km
Pas: geen
Chusul: 3600 m boven zee

Naar Nangatse

We beginnen de dag met de lange, geleidelijke klim naar de Kamba-la pas. We laten de dorpen achter ons en zien de eerste herders met hun yak-kuddes. Vanaf de top is een prachtig uitzicht over het Yamdrok Tso-meer met zijn azuurblauwe water. We dalen af en volgen de oever naar Nangatse. Daar slapen we in een prima hotel.
Afstand: 75 km      
Pas: Kamba-la Lengte: 24 km Stijging: 1200m; 5% Top: 4800 m
Nangatse: 4450 m boven zee      

Naar Gyantse

We beginnen de dag met de Karo-la pas. De klim is heel geleidelijk. Na de klim gaat het langzaam omlaag met af en toe een stukje klimmen. Gyantse ligt in een mooie, groene vallei omringd door dorpjes en landerijen. Overnachting in een goed hotel.
Afstand: 100 km      
Pas: Karo-la Lengte: 29 km Stijging: 600m; 2% Top: 5050 m
Gyantse: 4050 m boven zee      

Dag in Gyantse

Het vriendelijke Gyantse is een mooie plek om uit te blazen van de eerste etappes. Hier gaat het leven zijn alledaagse gangetje.

Naar Shigatse

Een lichte etappe vandaag. De weg loopt door een groene vallei met bomen. Op de velden is het een drukte van belang: de akkers moeten ingezaaid. Shigatse is de tweede stad van Tibet. De accommodatie is dik in orde.
Afstand: 92 km
Pas: geen
Shigatse: 3850 m boven zee

Naar Resa

Vandaag een licht glooiende etappe door groen terrein. We slapen in een eenvoudig, Tibetaans guesthouse met 4 tot 6 mensen in een ruimte. Het eten wordt geserveerd in de gezellige gelagkamer rond de kachel.
Afstand: 97 km
Pas: geen
Resa: 4180 m boven zee

Naar Lhatse

De Tropu-la is een heel geleidelijke pas. Ook nu weidse valleien met veel landerijen en kleine dorpen. Lhatse is een bescheiden plaatsje met prima voorzieningen. We slapen in een hotel met mooie kamers.
Afstand: 54 km      
Pas: Tropu-la Lengte: 16 km Stijging: 360m; 2,3% Top: 4540 m
Lhatse: 3950 m boven zee      

Naar Baipa

We beginnen de dag met de hoogste pas van deze reis. Naarmate je klimt, wordt het landschap minder ruig en glooiender. De afdaling is lang en afwisselend.
Baipa is een heel klein plaatsje. We slapen in een prima hotel met mooie kamers.
Afstand: 83 km      
Pas: Gyatso-la Lengte: 25 km Stijging: 1220m; 5% Top: 5260 m
Shegar: 4150 m boven zee      

Rustdag; bezoekje aan Shegar

Een zestal kilometers van het hotel ligt Shegar, een eeuwenoud en levendig plaatsje. Boven de eenvoudige huisjes ligt het prachtige klooster tegen een steile berghelling aangebouwd.

Naar Mount Everest

We vertrekken vroeg om de zon te zien opkomen boven de Himalaya. Vanaf de Pang-la pas heeft u zicht op een hele rij achtduizenders. Na het ontbijt gaan we door naar Base Camp aan de voet van Mount Everest. Van hieruit vertrekken vele expedities naar de top.

Een deel van de route kan gefietst worden. We slapen in Base Camp, tenzij groepsleden last hebben van de grote hoogte (5150 m boven zee). In dat geval keren we terug naar Baipa.

Naar Tingri

Het is een korte, ontspannen rit. Het landschap wordt leger en desolater. In het dorp Tingri slapen we in een net guesthouse.
Afstand: 62 km
Pas: geen
Tingri: 4250 m boven zee

Naar Mingpo

Een lichte etappe door weidse valleien met hier en daar een kudde. Eenzame ruïnes herinneren aan strooptochten in vroeger tijden. Overnachting in een eenvoudig Tibetaans guesthouse.
Afstand: 60 km
Pas: geen
Mingpo: 4500 m boven zee

Naar Pikutso meer

Een niet al te zware etappe vandaag naar het schilderachtige Pikutso meer. We slapen in een guesthouse.
Afstand: 65 km      
Hoogste punt: 4750 m boven zee
Pikutso: 4600 m boven zee      

Naar Kyirong

Via de Gungtang-la pas komen we in Kyirong, een vruchtbare vallei die tot voor kort moeilijk toegankelijk was voor buitenlanders.
Afstand: 70 km
Pas: Gungtang-la Top: 5200 m
Kyirong: 4200 m boven zee

Afdaling naar Nepalese grens

Vandaag begint de spectaculaire afdaling naar Nepal. We duiken een diepe vallei in die dwars door de Himalaya gaat. We slapen in een dorpje in een lokaal guesthouse.
Afstand: 70 km
Guesthouse: 2700 m boven zee

Rustdag

Een mooie dag om uit te rusten en te genieten van deze bijzondere uithoek van Tibet.

De grens over naar Dhunche

Omringd door enorme bergen dalen we verder naar de grenspost en Nepal in. Eindpunt Dhunche heeft prachtig uitzicht over de omgeving.
Afstand: 70 km    
Klim: 8 km Stijging: 570m; 7% Top: 1990 m
Klim: 2,5 km Stijging: 200m; 8% Top: 2000 m
Dhunche: 2000 m boven zee    

Naar Trishuli

We dalen verder naar Trishuli, gelegen in een weelderige, groene vallei.
Afstand: 50 km    
Trishuli: 500 m boven zee    

Naar Kathmandu

Via een jungleweg rijden we omhoog, om langs rijstvelden weer af te dalen naar Kathmandu.
Afstand: 80 km
Klim: 18 km Stijging: 1300m; 7% Top: 1900 m
Kathmandu: 1300 m boven zee

Dag in Kathmandu

Kathmandu is een levendige stad waar heel veel te zien is. Maar ook kunt u genieten van een koffie met een croissantje in een binnentuin.

Vertrek

Helaas, het zit er weer op. U wordt met een auto naar de luchthaven gebracht.