Weblog China

 • De tropische tuinen van Menglun

  China: de botanische tuin in Menglun in Yunnan

  In het zuiden van China, vlakbij Laos, ligt een klein dorpje genaamd Menglun. Je zou er zo voorbij fietsen, ware het niet dat er een weelderig park ligt. Op 11 vierkante km vindt u de prachtigste bomen, bloemen en planten, tropisch oerwoud en thematische tuinen zoals de palmentuin.

 • Noordwest-Yunnan

  China: hooggebergte in Yunnan

  Noordwest-Yunnan is een dunbevolkt hooggebergte dat grenst aan Tibet. Onderin het dal stroomt de rivier de Jangtse.

 • Tibetaanse vrouw, Shangri-La

  Tibetaanse vrouw in Shangri-La

  Toen wij op bezoek waren bij het Sanzhonglin Klooster, kwamen wij deze dames tegen. Dit deel van Yunnan hoorde vroeger bij Tibet.

 • Mahjong, een eeuwenoud spel

  Mahjong-spelersMahjong is voor veel mensen meer dan een spel. Overal in China ziet u mensen om een tafel met vier muren van stenen erop.

  De 4 spelers sparen series van dezelfde of oplopende waarde. Om de beurt pakt men een steen van de muur en legt er een weg; legt een ander een mooie steen weg, dan kan die gepakt worden afhankelijk van de situatie. Het spel is uit als iemand zijn series compleet heeft.

  Mahjong heeft door de eeuwen heen een gemengde reputatie gehad. Lange tijd is het verboden geweest, omdat er zwaar gegokt werd en de emoties flink hoog op konden lopen. Gegokt wordt er ook nu nog, en er zijn speciale speelzalen, maar voor veel mensen is het tegenwoordig een plezierig tijdverdrijf.

 • Fritz over Yunnan

  Fritz op de fiets bij Dali
  Fritz bij Dali
  Yunnan is een rijke bron van culturen. Veel Aziatische volken komen er vandaan. Hoe meer ik door Azië zwierf, hoe groter werd mijn belangstelling voor Yunnan.

  Met mijn eerste lessen Chinees, geleerd in Wageningen, en een slechte wegenkaart stapte ik uit het vliegtuig en op de fiets. Dwalend door de immense regio verschenen de contouren van de route, en het begin van De Fietstoerist.

  Veel is inmiddels veranderd en regelmatig wordt de route aangepast. Maar Yunnan blijft dezelfde fascinerende mengeling van volkeren en natuur.