Tibet

 • Is Tibet-Nepal niet ontzettend zwaar?

  Ja, Tibet-Nepal is zwaar, maar: het is best te doen.

  Klimmen op grote hoogte is zwaar door de ijle lucht. Je hebt minder adem en minder kracht.

  Het is best te doen. De hellingen zijn lang maar niet steil. Met een lage versnelling kun je rustig omhoog zonder buiten adem te raken. Er is ruim de tijd om de etappes af te leggen, en de wegen zijn in prima conditie.

  Deze reis heb ik nu vijf keer gereden. Met mensen die graag fietsen, maar vaak geen supermensen. Voor velen was het een onvergetelijke ervaring.

  Toch is Tibet niet voor iedereen weggelegd. Heb je hart- of longproblemen, dan word je verzocht advies in te winnen bij je arts over deelname.

  Tibet: fietsen van Tingri naar Mingpo
 • Tibet: onze trouwe chauffeur

  Tibet: onze trouwe chauffeur

  Onze chauffeur in Tibet

  Dit is een van onze Tibetaanse chauffeurs. Hij waakt over het welzijn van de groep met hapjes en drankjes. En mocht het fietsen even teveel worden, dan kun je bij hem instappen.

 • Momo's

  gebakken momo's
  Gebakken momo's
  Deze lekkernij is overal in de Himalaya te vinden: Tibet, Nepal, Bhutan, India... De dumplings zijn rond of sikkelvorming en bestaan uit een laagje deeg dat om een vulling gevouwen is. Het geheel wordt gestoomd of gebakken en met een dipsaus of sambal geserveerd. De vulling is vegetarisch of een vleessoort die voorhanden is. In Tibet eet men veel yak; in Nepal kip of waterbuffel.

  Nepalees:
    
  Tibetaans:
 • Pelgrims in Lhasa

  Tashi delek... gegroet vreemdeling.

  Tibetaanse pelgrims in Lhasa

  Het was bij het Potala Paleis, dat wij deze pelgrims tegenkwamen. Belangstellend keken ze naar de buitenlanders met hun fietsen. Zij hadden hun doel bereikt; wij zouden net beginnen.

 • Fietsen op grote hoogte

  Het Yamdrok Tso meer in Tibet
  Het Yamdrok Tso-meer

  In Tibet fietsen wij op grote hoogte. Het lichaam reageert op de ijle lucht. Wat zijn de consequenties?

  Wat is er aan de hand?

  Lucht bevat op grote hoogte minder zuurstof. Daardoor bevat ons bloed minder zuurstof. Het lichaam past zich aan, maar dit kost tijd. Krijgt het lichaam te weinig tijd, dan ontstaat hoogteziekte.

  Hoe past het lichaam zich aan?

  In eerste instantie gaat het hart harder pompen om genoeg zuurstof door het lichaam te sturen. Ook de longen moeten harder werken: u hijgt als u zich inspant.

  Verder maakt het lichaam meer rode bloedlichaampjes. Is dat klaar, dan verdwijnen de symptomen.

  Wat zijn de symptomen?

  Zolang het lichaam weinig zuurstof krijgt, kunnen er symptomen ontstaan als:
  • lichte hoofdpijn
  • onrustig slapen
  • verminderde eetlust
  Welke symptomen er ontstaan en in welke mate, varieert per persoon. De een is gevoeliger dan de ander.

  Wat doen we eraan?

  De eerste dagen in Tibet doen we kalm aan. Gun het lichaam tijd om zich aan te passen en vermijd zware inspanning. Deze periode zijn we in Lhasa.

  Na een dag of 3, 4 zijn de meeste mensen voldoende gewend om lange stukken te fietsen. Zolang we ongeveer op dezelfde hoogte slapen is het risico op hoogteziekte verder klein. Dat u overdag klimt en daalt, heeft daar weinig invloed op.

  U kunt westerse of Tibetaanse middelen innemen om het ongemak te verlichten.

  Wat als het erger wordt?

  volgwagens in Tibet
  Onze volgwagens
  Meestal zijn de symptomen mild en verdwijnen na verloop van tijd. Wordt het erger, dan is er maar één oplossing: afdalen. Hiervoor gebruiken we een van onze volgwagens.

  Tijdelijke verlichting is mogelijk door het slikken van medicijnen en het inademen van extra zuurstof. Zuurstofflessen en medicijnen hebben we bij ons.

  Hoe groot is de kans dat ik serieuze complicaties krijg?

  De Fietstoerist heeft geen cijfers kunnen vinden over het percentage mensen dat in Tibet last krijgt van serieuze hoogteziekte. Een rondvraag bij lokale gidsen geeft echter aan dat er zelden iemand echt in de problemen komt.

  Loop ik verhoogd risico?

  Heeft u een hart- of longaandoening, dan loopt u extra risico op hoogteziekte.

  Verder kan de mate waarin iemand gevoelig is voor hoogteziekte niet van tevoren worden voorspeld. Het is niet afhankelijk van conditie of leeftijd. De oudste deelnemer tot nu toe is 73 jaar.

  Twijfelt u of u zichzelf bloot kunt stellen aan grote hoogte, bezoek dan uw huisarts voor advies.

  Meer informatie

  Op internet is genoeg informatie te vinden over hoogteziekte. Dit zijn een paar goede, Nederlandstalige bronnen:
  • de Wikipedia geeft algemene uitleg
  • hoogteziekte.info heeft een nogal opdringerige reclame bovenaan elke pagina, maar de informatie maakt een gedegen indruk. Zo heeft de site een overzicht van medicijnen